50-luvun nuoret

50-talets ungdomar

Vi delar med oss av våra minnen om 1950-talet på kaffebjudningar varje månads andra tisdag kl. 14.00-15.30. Träffarna hålls i museigårdens röda Blombergs hus på Gustav Wasas gata. Alla 50-talets barn och ungdomar är hjärtligt välkomna! 

Man kan också delta gruppen via Facebook.

Armi

VEM TOG INITIATIVET?


Maja Sandler, Sveriges utrikesministers maka var, tillsammans med några andra personer, Hannah Rydh, Elsa Bruun, Bertel Nyberg, initiativtagare till barnförflyttningarna till Sverige. Det var inte alls självklart att man kunde förutsätta att föräldrar är redo att skicka sina barn till Sverige, vilket riksdagsledamot Miina Sillanpää meddelat dem. Många tyckte att man kunde sända barnen ut på landsbygden bort från de farliga bombningarna av städerna, t.ex. Hangö och Helsingfors redan 30 november 1939. Vad tänkte fäderna ute vid fronten?

Granen


Krigsbarn 13760

Åren i Finland

ÖVERBEFÄLHAVARENS DAGORDER 14.3.1940


”Soldater i Finlands ärorika armé! Fred har slutits mellan vårt land och Sovjet-Ryssland, en hård fred, som till Sovjet utlämnat så gott som varje slagfält, på vilket Ni gjutit Ert blod för allt vad vi skatta dyrt och heligt……"

EKTA logo färg vit RGB

Näyttelyt Museokauppa, Kahvila & Matkailuinfo

Länsi-Uudenmaan museon & Kokoelmakeskus Leira

Teollisuuskatu 8
10600 Tammisaari
+358 (0)19 289 2500

Avoinna ma-pe klo 8-16
(sopimuksen mukaan)

Kysy museolta

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Anna palautetta!

Get Involved