Kokoelmakeskus Leira

Länsiuusmaalaisten kulttuuriperintöä säilytetään ja vaalitaan Tammisaaressa Koivuniemen teollisuusalueen entisessä Leiraksen lääketehtaassa. Kokoelmakeskuksessa säilytetään keskitetysti osaa Länsi-Uudenmaan ammattimuseoiden (Länsi-Uudenmaan museo, Fiskars, Hanko, Lohja, Karkkila ja Vihti), Raaseporin kaupunginarkiston, Raaseporin kaupungin kulttuuritoimiston ja Villa Schildtin säätiön esinekokoelmista ja arkistoista. Rakennuksessa toimii myös tekstiilikonservointiyritys Tupulatäkki.

Entisen lääketehtaan tilat soveltuvat kokoelmien ja arkistojen pitkäaikaiseen säilyttämiseen erinomaisesti, sillä rakennuksessa on monia olosuhdesäädeltyjä tiloja erilaisia tarpeita varten. Kokoelmien keskittäminen yhden katon alle tekee museoiden yhteistoiminnasta sujuvaa ja yhteistyöhön eri tahojen välillä on kirjaimellisesti matala kynnys.

Kiinteistö on pinta-alaltaan yhteensä 6 113m² ja säilytystilojen lisäksi rakennuksessa on työskentelytiloja museoiden henkilökunnalle. Rakennuksen toisessa kerroksessa on Länsi-Uudenmaan museon henkilökunnan toimistotilat sekä kaikille avoin käsikirjasto, joka on keskittynyt Länsi-Uudenmaan alueen historiaan.


Kierros kokoelmiin

Kokoelmakeskus avattiin yleisölle 1.3.2018Kokoelmakeskuksen näyttelytoiminta käynnistyy kun Länsi-Uudenmaan museot, ensimmäisinä Suomessa, avaavat ovensa esinevarastoonsa. Kävijät pääsevät tilauksesta tutustumaan museoammattilaisten arkeen ja näkemään museoesineitä kulissien takana.

Avoinna: sopimuksen mukaan
Lisätietoa: 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Opastusten varaukset: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Elämä esinevarastossa voi seurata somessa 
 
#samlingsmagasinLeira #kokoelmakeskusLeira #museoidenkulisseissa #bakommuseernaskulisser

 

Kokoelmakeskus numeroin

Museoesineet
n. 80 000 kpl


Valokuvat
n. 800 000 kpl

Koko 6 113m²
   
 

Esinekokoelmat

Ektan kokoelmat koostuvat tekstiileistä, taiteesta sekä pienistä ja suurista museoesineistä. Museon kokoelmiin on perustamisesta 1906 lähtien otettu vastaan lahjoituksia ja kokoelmaa on täydennetty ostamalla esineitä. Nykyisen kokoelmapoliittisen ohjelman mukaan Ekta museo pyrkii keräämään esineitä, joilla on yhteys ihmisiin, elämään ja toimintaan Raaseporissa. Yhdessä Länsi-Uudenmaan ammattimuseot kantavat vastuun eri osa-alueista ja näin pyritään mahdollisimman kattavan esinekokoelman säilymiseen Länsi-Uudeltamaalta. Ektan tehtäviin kuuluu muun muassa vapaa-aika, saaristo, maatalous ja maaseudun kulttuuriympäristö sekä arkielämä 1980-luvulla.

 
     

Valokuva-arkisto

Valokuva-arkisto sai alkunsa kun museo perustettiin vuonna 1906. Nykyisin kokoelmissa on n. 800 000 eri aiheista valokuvaa eri ajoilta. Painopiste arkistossa on Tammisaaressa ja läntisellä Uudellamaalla, mutta ulkomaisten yhteyksien kautta jopa Egyptistä otettu kuva on löytänyt tiensä kokoelmiin. Osasta valokuvakokoelman kuvia voi korvausta vastaan tilata kopion paperisena tai digitaalisena versiona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                 

Käsikirjasto

Käsikirjasto kattaa n. 3300 kirjaa, jotka käsittelevät pääasiassa Länsi-Uudenmaan historiaa Hangosta Karkkilaan. 

Avoinna ma-pe klo 9-16 (sopimuksen mukaan)

 

 

     

Yhteystiedot

Kokoelmakeskus Leira
Teollisuuskatu 8
10600 Tammisaari
puh. 019 289 2500
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

EKTA logo färg vit RGB

Näyttelyt Museokauppa, Kahvila & Matkailuinfo

Länsi-Uudenmaan museon & Kokoelmakeskus Leira

Teollisuuskatu 8
10600 Tammisaari
+358 (0)19 289 2500

Avoinna ma-pe klo 8-16
(sopimuksen mukaan)

Kysy museolta

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Anna palautetta!

Get Involved